dinsdag 12 februari 2013

Waar komt uitstelgedrag vandaan?

Wie last heeft van uitstelgedrag (en met recht wordt hier gesproken over een last, aangezien het de persoonlijke ontwikkeling en vooruitgang veelal tegenhoudt) , heeft vaak te kampen met bepaalde angsten. Daarnaast kan ook het ontbreken van kortetermijn doelen een obstakel vormen, waardoor uitstelgedrag ontwikkeld wordt.


Faalangst
Feitelijk gaan faalangst en perfectionisme hand in hand. Juist doordat men geen genoegen neemt met minder dan complete perfectie, zal men bang zijn om daarin te falen, met als resultaat dat men tenslotte helemaal niets doet en alleen uitstelt. Hierbij worden veelal ideaalbeelden voor ogen gehouden, die echter in realiteit niet of nauwelijks haalbaar zijn.

Onzekerheid
Onzekere mensen hebben ook vaker te lijden onder uitstelgedrag. De angst omdat men niet weet wat de uitkomst van een bepaalde keuze zal zijn, kan onzekerheid met zich meebrengen, hetgeen dan weer terug te zien is in het onnodig uitstellen van zaken. Onzekerheid over het eigen kunnen hoort hier ook bij.

Geen kortetermijn doelen
Doordat men alleen kijkt naar de doelen die men op lange termijn bereiken kan, ziet men kortetermijn doelen compleet over het hoofd, waardoor men vervalt in uitstelgedrag. Immers, kortetermijn doelen lijken vaak weinig grote veranderingen in het eigen leven te brengen, waardoor men de noodzaak niet inziet om zaken meteen aan te pakken.

Aanpak oorzaken uitstelgedrag
Om af te komen van eerder genoemde veroorzakers van uitstelgedrag, kan men het beste overwegen een professionele hulp in te schakelen in de vorm van een personal coach. Deze is opgeleid om problemen te herkennen en een stappenplan op te stellen om aan het gedrag te werken, waardoor men zaken niet langer voor zich uitschuift, maar meteen aanpakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten