dinsdag 12 februari 2013

Wat is uitstelgedrag

Iedereen stelt wel eens zaken uit, omdat men er eigenlijk tegenop ziet. Het wordt echter pas echt een probleem als men continue bezig is zaken voor zich uit te schuiven, zonder dat dit gedrag doorbroken wordt.

Wie last heeft van uitstelgedrag zal de voorkeur geven aan onbelangrijke dingen, die men ineens dringend moet doen, terwijl andere zaken prioriteit dienen te krijgen. Hierbij valt te denken aan een studie opdracht die voor een bepaalde termijn af moet zijn of een deadline voor het werk die behaalt dient te worden. Uitstelgedrag is dus niet leeftijdsgebonden en kan op elke leeftijd voor komen. Hierbij dient aangemerkt te worden, dat kinderen vaak het voorbeeld van hun ouders overnemen. 


Uitstelgedrag betekend nu leuke dingen doen, zaken waarvan men meteen de vruchten plukt, terwijl belangrijke zaken, die wellicht pas op de langere termijn rendabel blijken te zijn voor zich uitgeschoven worden. Om nog eens terug te keren naar het voorbeeld van de student: leren zal niet meteen resultaten opleveren, men moet immers naar het gewenste diploma toewerken en dat kan ervoor zorgen dat men de verkeerde keuzes maakt en het leren uitstelt, tot het laatste moment.

Niet altijd kan men zelf iets veranderen aan het uitstelgedrag, omdat het deel uitmaakt van het karakter. In dat geval is begeleiding van een personal coach zeker het overwegen waard. Samen met deze persoonlijke begeleider wordt gekeken naar de oorzaken van het uitstelgedrag, waarna men gezamenlijk en vooral gericht werkt aan het oplossen van dit gedrag, zodat men succesvol kan zijn in de studie en op het werk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten