dinsdag 12 februari 2013

Wat is uitstelgedrag

Iedereen stelt wel eens zaken uit, omdat men er eigenlijk tegenop ziet. Het wordt echter pas echt een probleem als men continue bezig is zaken voor zich uit te schuiven, zonder dat dit gedrag doorbroken wordt.

Wie last heeft van uitstelgedrag zal de voorkeur geven aan onbelangrijke dingen, die men ineens dringend moet doen, terwijl andere zaken prioriteit dienen te krijgen. Hierbij valt te denken aan een studie opdracht die voor een bepaalde termijn af moet zijn of een deadline voor het werk die behaalt dient te worden. Uitstelgedrag is dus niet leeftijdsgebonden en kan op elke leeftijd voor komen. Hierbij dient aangemerkt te worden, dat kinderen vaak het voorbeeld van hun ouders overnemen. 

Waar komt uitstelgedrag vandaan?

Wie last heeft van uitstelgedrag (en met recht wordt hier gesproken over een last, aangezien het de persoonlijke ontwikkeling en vooruitgang veelal tegenhoudt) , heeft vaak te kampen met bepaalde angsten. Daarnaast kan ook het ontbreken van kortetermijn doelen een obstakel vormen, waardoor uitstelgedrag ontwikkeld wordt.

Hoe kom je van je uitstelgedrag af?

Er zijn verschillende methodes om af te komen van uitstelgedrag. Zo kan men zelf een stappenplan opstellen en aan de hand hiervan werkzaamheden plannen en uitvoeren. Dit vergt echter heel wat discipline en indien er sprake is van een (lichte) terugval, zal het moeilijker zijn om de draad weer op te pakken. Veelal is het makkelijker te kiezen voor een personal coach, die met raad en daad terzijde staat om het uitstelgedrag structureel aan te pakken. Met onderstaande tips kan men er naar toe werken om van uitstelgedrag af te komen.